گاز گرفتن سینه مادران توسط نوزادان در هنگام شیر خوردن موضوع ترسناک و دلهره آوری برای مادران است که این امر همیشه باعث نگرانی مادران می شود. وقتی که نوزادتان بزرگ میشود و رشد دندان ها افزایش پیدا می کند، قدرت و توان کودکتان بیشتر می شود و ترس و نگرانی در مورد این موضوع بیشتر می شود.
مادران دوست ندارند که در چنین بخشی از بدنشان در موقعی که اصلاً انتظار ندارند، توسط کودکشان گاز گرفته شوند. پس وقتی کودک نوک سینه را گاز می گیرد چه کار کنیم؟
اگر به هر دلیلی کودک دلبندتان در موقع شیر خوردن سینه شما را گاز می گیرد، می توانید از تجربه های بسیاری از مادران و یا مشاورین و متخصصین تغذیه استفاده کنید و بیشتر آنها عقیده دارند که در آن لحظه کودک را از سینه جدا کنید و شیردهی را متوقف کنید یا اینکه می توانید با آرامش به او بفهمانید و بگویید مامانی گاز نگیر، این کار میتواند تاثیر زیادی برای جلوگیری از گاز گرفتن کودکتان شود و وقتی که کودک به خوبی شیر می مکد، می توانید از او تشکر کنید. این عمل باعث می شود که کودکتان بفهمد که نباید هنگام شیر خوردن گاز بگیرد.
اگر نوزاد شما در هنگام شیر خوردن و در هر صورتی اقدام به گاز گرفتن سینه های شما کرد، سعی کنید به یکباره سینه خود را عقب نکشید. این کار باعث زخم شدن و آسیب به آن ناحیه می شود. در این مواقع می توانید با قرار دادن انگشت خود بین دندان یا لثه کودک از گاز گرفتن و مکیدن شیر جلوگیری کنید و به راحتی سینه خود را از او جدا کنید و یا اینکه می توانید کودک را به خود نزدیک تر کنید و به سینه خود بچسبانید تا او برای نفس کشیدن دهان خود را باز کند و سپس کودک را از سینه جدا کنید.
اغلب گاز گرفتن سینه مادران حالتی است در نوزادان که به سرعت یاد می گیرند. شما می توانید با این روش ها از گازگیری کودکتان در موقع شیردهی جلوگیری کنید.
دلایل گاز گرفتن سینه توسط نوزاد
باید به چهار دلیلی که نوزاد هنگام خوردن شیر سینه را گاز می گیرد دقت کنید.
✅ مورد اول این است که احتمال زیاد کودک شما در حال درآوردن دندان است و این امر باعث تورم لثه، تحریک و درد در آن ناحیه برای کودک می شود. کودکاتان در حال دندان درآوردن بیشتر از آنکه مشتاق خوردن شیر شما باشد، به دنبال راهکاری برای تسکین درد خود است.
- می توانید با دادن حلقه لاستیکی مخصوص گاز گرفتن کودک و بستنی یخی باعث کاهش درد در لثه کودک شوید.
✅ مورد بعدی این است که شاید کودک شما بی حوصله است. وقتی که کودک بی حوصله است، مخصوصاً زمانی که ساعت های زیادی بیدار بوده و یا هنگامی که ناراحتی او به خاطر گرسنگی نیست، احتمال گاز گرفتن در کودک بیشتر می شود. ما به شما پیشنهاد می کنیم حدالامکان سعی کنید کودک خود را در اتاقی با محیط آرام و در آغوشتان شیر دهید و بخوابانید.
گهواره وسیله ای آرام بخش جهت خواباندن کودکتان در مواقع بی قراری کردن کودک است، پس می توانید از آن برای خواباندن استفاده کنید.
✅ مورد بعدی این است که نوزادان تمایل دارند که هرچه بزرگتر می شوند، بیشتر از قبل مورد توجه مادران قرار گیرند. وقتی که کودکتان در حال شیر خوردن است، احساس می کند که به اندازه کافی مورد توجه شما نیست، در آن هنگام اقدام به گاز گرفتن سینه شما می کند. پس شما سعی کنید در هنگامی که به کودکتان شیر می دهید با او از طریق چشمتان تماس برقرار کنید و کودکتان توجه و نگاه شما را کامل درک می نماید.
وقتی که نوزاد شیر می خورد، زبان او روی دندان ها و لثه پایین خود قرار می گیرد تا شیر از سینه شما جاری شود و او بتواند میل کند. بیشتر نوزادان بازیگوش در هنگام پایان شیر خوردنشان زبانشان را عقب کشیده و این عمل نشان دادن اتمام مکیدن او است. دقت در هوشیاری کودکان هنگام قطع کردن شیر خوردن باعث جلوگیری از گاز گرفتن احتمالی می شود.
✅ یکی دیگر از دلایلی که کودک سینه مادر را گاز می گیرد این است که کودک شما شیر بیشتری می خواهد، یعنی اینکه نوزاد شما شیر کافی از سینه شما را دریافت نکرده و با گاز گرفتن سعی می کند که شیر بیشتری از سینه شما میل کند.
قاعدگی، بارداری، اختلالات هورمونی، بعضی از داروها و مکملهای غذایی عواملی هستند که باعث کم شدن شیر شما می شود.
هنگام گاز گرفتن سینه توسط نوزاد چیکار کنیم؟
گاز گرفتن نوک سینه توسط نوزادتان می تواند بسیار دردناک باشد و این حالت باعث پریشانی و استرس شود که هر لحظه ممکن است تکرار شود. بعد از یک بار گاز گرفته شدن توسط کودکتان، دیگر آن آرامش قبل را ندارید.
در بعضی مواقع گاز گرفتن های مکرر کودک میتواند به پستانتان آسیب بزند و موجب زخم در ناحیه نوک سینه شود و همراه با درد و التهاب باشد.
برای تسکین و بهتر شدن درد سینه می توانید از سرم شستشو برای زخم و بهبودی استفاده کنید. از کرم های مخصوص نوک سینه برای ناحیه گازگرفتگی استفاده کنید. در این مواقع از یخ و کمپلکس آب سرد هم می توانید برای کاهش درد استفاده کنید.
در هنگام گاز گرفتن سینه توسط نوزاد، مادر باید آرامش خود را حفظ کند و از واکنش شدید و سریع بپرهیزد و با لطافت با نوزاد حرف بزند تا از گاز گرفتن جلوگیری کند و یا اینکه با قرار دادن انگشتان مابین دندان و سینه به خارج کردن سینه از دهان کودک اقدام کند و اگر نوک سینه بر اثر گاز گرفتن زیاد زخم شده است، میتوانید از شیردوش برای مدتی که پستانتان زخم استفاده کنید تا بهبود یابد.
گاز گرفتن کودک یک ساله یک امر عادی نیست، احتمال زیاد کودک به خاطر درد و فهماندن به مادر خود با این اقدام می خواهد ناراحتی خود را نشان دهد.
پیشگیری از گاز گرفتن سینه توسط نوزاد
- دندان درآوردن کودک و ترس از گاز گرفتن نوک سینه توسط او نباید باعث قطع شیردهی شود. تغذیه با شیر مادر باید تا پایان دو سالگی ادامه پیدا کند. به شیرخوارتان یک پارچه مرطوب تمیز و سرد و یا یک وسیله مخصوص برای جویدن مثل یک دندانگیر سرد و خنک بدهید تا به لثه هایش بکشد.
- اگر به کودکان غذای کمکی می دهید، یک غذای سفت و سرد مثل هویج و یا خیار بدهید که به لثه هایش بکشد، ولی حتماً برای پیشگیری از خفگی کودکتان از نزدیک مواظب باشید، چون در اثر خیس و خرد شدن تکه های آن احتمال خفگی زیاد است.
- میتوانید با انگشت تمیز لثه کودک تان را ماساژ دهید. قبل از اینکه بخواهید از مواد بی حسکننده برای لثه کودک استفاده کنید حتماً با پزشک کودکتان مشورت کنید، چون این مواد می تواند باعث بی حسی در دهان بچه و سینه مادر شود و مشکلات دیگری به وجود آورد.
راه حل هایی برای قطع گاز گرفتن سینه توسط نوزاد در موقع شیردهی وجود دارد. در بعضی مواقع ممکن است که کودکتان گاز گرفتن را قطع نکند، پس باید با صبر و حوصله این مشکل را حل کنید.
- در مواقعی که کودک به خوبی سینه را گرفته است و مشتاقانه می مکد و شیر را خوب می بلعد، در این حالت از لحاظ فیزیکی غیرممکن است که گاز بگیرد، پس برای گاز گرفتن سینه باید مکیدن را متوقف کند.
- وقتی پستان گرفتن درست و شیرخوردن به خوبی صورت می گیرد نوک پستان شما در عقب دهان کودک واقع میشود و کودک برای گاز گرفتن باید زبانش را تنظیم کند و سینه را جلوی دندان هایش بکشد، پس در این مواقع اولین نشانه گاز گرفتن کودک معلوم می شود. به محض این که چنین مواردی را دیدید انگشتتان را از گوشه ی دهان کودک به داخل ببرید و بین دندان او بگذارید تا نوک پستان بیرون آید. با این کار آسیب به سینه تان وارد نمیشود، اما اگر یک دفعه کودک را به عقب پس بزنید باعث زخم شدن نوک سینه می شود.
- نحوه بغل کردن کودک باید طوری باشد که کودک به سینه شما نزدیک باشد و وزن بدن کودک را خودتان حمایت کنید و با این کار، کودک نمی تواند خود را از شما دور کند و به راحتی بتواند نوک سینه را بجود یا گاز بگیرد، پس اگر کودک شروع به دور کردن خود از شما کند احتمال گاز گرفتن زیاد است.
- با این که کودکتان خیلی کوچک است و منظورتان را درک نمیکند، ولی با صحبت کردن با کودک می توانید با لحن آرام بفهمانید که گاز گرفتن کار خوبی نیست و شما را اذیت می کند و او نباید گاز بگیرد و میتوانید یک دندانگیر پلاستیکی به او بدهید.